Home اجتماعی با مسائلی مواجهیم که موضوعیت اجتماعی دارند.

با مسائلی مواجهیم که موضوعیت اجتماعی دارند.

0
با مسائلی مواجهیم که موضوعیت اجتماعی دارند.

تغییر و برنامه‌ریزی مجدد ذهنی

معدلی: در روانکاوی از تئوری‌های علمی، در روان‌پزشکی از دارو و در «ان.ال.پی» از ابزارهای طبیعی استفاده می‌شود.
 

«ان.ال.پی» یا برنامه‌ریزی عصبی کلامی، به چگونگی برنامه‌ریزی ذهن توسط کلام می‌پردازد. بیشتر ما انسان‌ها زندانیان ذهن خود هستیم، ذهنی که توسط اطلاعات محیط برنامه‌ریزی شده است و در زمان اتخاذ تصمیمات مهم زندگی محدودیت‌هایی را برایمان ایجاد می‌کند و مانع رسیدن ما به موفقیت می‌شود. در «ان.ال.پی» می‌آموزیم که ذهن ما قابل برنامه‌ریزی مجدد است و با شناخت آن می‌توانیم افکار و رفتارمان را تحت کنترل خود درآورده و تغییرات مورد نظر خود را در زندگی ایجاد کنیم. این علم، دامنه وسیعی از تکنیک‌های عملی برای رسیدن به موفقیت را در برمی‌گیرد و هر کس با توجه به فرمول ذهنی خاص خود می‌تواند از آن بهره ببرد. «ان.ال.پی» دانشی کاربردی است؛ مجموعه‌ای از الگوها، مهارت‌ها و شیوه‌هائی است برای درست اندیشیدن و درست رفتار کردن. هدف «ان.ال.پی»، مفید و موثر واقع شدن و وسیع کردن دامنه انتخاب و بهبود زندگی است.

ماهنامه «گزارش» این موضوع را دستمایه گفت‌وگوی خود با «کوروش معدلی»؛ که از او به عنوان بنیانگذار آکادمی علوم «ان.ال.پی»، اناگرام، برنامه‌ریزی اریکسونی و کوچینگ ایران یاد می‌شود، قرارداده است. «معدلی» مدرک دکتری خود را از فرانسه و در رشته پزشکی دریافت کرد اما از نوجوانی مطالعات و آموزش‌های خود را در زمینه علوم فیزیولوژیکی و پسیکولوژیکی آغاز کرد. مطلب پیش‌رو، مشروح گفت‌وگوی «گزارش» با کورش معدلی است. با او درباره «ان.ال.پی» و موضوعات مرتبط با آن، صحبت کرده‌ایم. پرسش‌های ما و پاسخ‌های او را بخوانید.

«ان.ال.پی» چیست؟ می‌خواهیم به زبان ساده درباره‌ی آن صحبت کنید…

«ان.ال.پی» در زبان فارسی، برنامه‌ریزی عصبی کلامی یا همان مهندسی ذهن است که نشان می‌دهد ما چگونه برنامه‌ریزی می‌شویم. این برنامه‌ریزی توسط کلام ما یا کلام دیگران، اتفاقات روزمره توسط خود ما انجام می‌شود. اگر ما با انسانی مواجه هستیم که دچار استرس و نگرانی است به طور قطع این انسان برای نگرانی برنامه‌ریزی شده و چون خوشبختانه انسان قابلیت برنامه‌ریزی مجدد را دارد، اگر در شرایط عصبی خاصی قرار گیرد می‌تواند برنامه‌ریزی بهتری برای ذهنش انجام دهد، «ان.ال.پی» این ابزارها، شرایط و مهارت تغییر و برنامه‌ریزی مجدد ذهنی را در اختیار ما قرار می‌دهد.

دنیای امروز، دنیای رسانه و تبلیغات است. رسانه‌ به معنی عام که بسیاری از مدیوم‌ها را در بر می‌گیرد، هر روز و هر ساعت ما را با حجم زیادی از تبلیغات مورد هجوم قرار می‌دهد. تبلیغاتی که گاهی تأثیرات مخرب و منفی دارند، آیا «ان.ال.پی» می‌تواند با هجوم این تبلیغات و داده‌ها مقابله کند؟

ببینید! سطوح برنامه‌ریزی متفاوت است، برخی از برنامه‌ریزی‌ها در لایه سطحی از رفتار شکل می‌گیرند مانند سیگار کشیدن و برخی مانند تمایل به بیکاری، عمیق‌ترند. همان طور که گفتید رسانه‌ها ابزار بسیار مهمی برای برنامه‌ریزی ذهنی‌اند؛ به طور مثال اگر در رسانه‌ها عنوان شود که 90 درصد مردم تهران دچار مشکلات و ناراحتی‌های عصبی یا به دلیل آلودگی هوا و ترافیک، آسیب‌پذیر هستند، این جملات به خودی خود بر ما تاثیر می‌گذارند و با توجه به میزان تاثیرگذاری این داده‌ها ما را دچار استرس و نگرانی می‌کنند. خوشبختانه «ان.ال.پی» به دلیل مهارت‌هائی که شامل 300 تکنیک برای برنامه‌ریزی عصبی و کلامی است می‌تواند در لایه‌های عمیق‌تر ذهن افراد، برنامه‌ریزی مجدد برای زندگی بهتر انجام دهد.

با توجه به تجربه تحصیل و زندگی در فرانسه، به نظر شما وضع نگرانی‌های مردم در ایران و اروپا در مقایسه با یکدیگر چگونه است؟

به طور کلی واکنش‌های عصبی_روانی نسبت به پدیده‌ها از نظر عملکرد در تمامی انسان‌ها یکی و تفاوت در موضوع این واکنش‌هاست. به عنوان نمونه در فرانسه مردم با مشکل بیکاری مواجه هستند. استرس کار در فرانسه به مراتب بیشتر است. استرس‌های مالی و رقابت‌های شدید کاری در فرانسه وجود دارد. اما در ایران ما با مسایل عاطفی و اجتماعی رو به رو هستیم. همان استرس و نگرانی منتها با موضوعیت اجتماعی در ایران رایج است. در سال‌های اخیر شاهد تحول چشمگیری در روابط انسانی و مسایل اقتصادی شده‌ایم و دلیل آن گذر از یک جامعه سنتی به جامعه مدرن است. بسیاری از مردم دچار نگرانی و سردرگمی در روابطشان شده‌اند؛ چون شکل خانواده در حال تغییر است، فردگرائی بیشتر شده است و همه این تغییرات می‌تواند استرس‌زا باشد.

همانطور که پیشتر گفتید «ان.ال.پی» برای از بین بردن این استرس‌ها یا مسائلی نظیر آن، رهگشاست اما چطور باید آن را آموخت؟ آیا تنها با مطالعه کتاب‌های موجود در زمینه «ان.ال.پی» می‌توان به مهارت‌های لازم رسید؟

«ان.ال.پی» مانند خلبانی است. خلبانی در واقع یک مهارت است. دانش، قسمتی از فرآیند آموزش است ولی بخش عمده یادگیری؛ به دست آوردن مهارت و توانایی است. کلاس‌های آموزشی استفاده از ابزارها و فنون «ان.ال.پی» را به شکل عملی به ما ارائه می‌دهد؛ مانند خلبانی؛ برای اینکه خلبان خوبی شوید باید ساعت‌ها پرواز کنید تا بتوانید یک هواپیما را در موقعیت‌های مختلف کنترل وهدایت کنید. به طور کلی «ان.ال.پی» یک علم مهارتی و عملی است و به همین دلیل حضور در کلاس‌های عملی الزامی است.

 قاعده این است که برای درمان استرس یا موضوعاتی نظیر آن به روانکاو یا روانشناس مراجعه می‌کنیم. چه رابطه‌ای بین «ان.ال.پی» و روان درمانی وجود دارد تا انسان‌ها متقاعد شوند که از این روش هم می‌توان برای از بین بردن افسردگی، استرس و … استفاده کرد؟

روان‌کاوان و روانشناسان مسیر ویژه‌ای با استفاده از تئوری‌های علم روانشناسی دارند. در جایی کار ما و روانشناسان با یکدیگر شباهت پیدا می‌کند ولی ما سعی در ترمیم و تغییر رفتارهای فردی با استفاده از تکنیک‌ها و فنون عملی به روی سیستم عصبی افراد داریم تا در ابتدا برداشت و نگرش فرد را نسبت به زندگی دریابیم و در صورت لزوم برداشت او را برای رسیدن به زندگی مطلوب تغییر دهیم. در روانکاوی از تئوریهای علمی و در روان‌پزشکی از دارو استفاده می‌شود ولی در «ان.ال.پی» این چنین نیست. ما صرفا ابزارهایی طبیعی برای ایجاد تغییرات خود خواسته در زندگی افراد در اختیار داریم که به طور طبیعی از این ابزارها برای کنترل زندگی و بهبود آن استفاده می‌کنیم.

 آیا رابطه‌ای بین «ان.ال.پی» و ماوراءالطبیعه وجود دارد؟

بین ماوراءالطبیعه و «ان.ال.پی» ارتباط چندانی وجود ندارد. شاید بسیاری از مردم فکر می‌کنند که در «ان.ال.پی» از پدیده‌های ماورائی استفاده می‌شود ولی همانطور که گفتم ما تنها از ابزارهای طبیعی که خود انسان در رابطه با زندگی از آن استفاده می‌کند، به صورت علمی و حساب شده بهره می‌بریم. به طور مثال فراموشی پروسه‌ای طبیعی در مغز انسان و از قضا جزو مزیت‌های آن است. فراموشی مراحل مختلفی دارد که دانشمندان «ان.ال.پی» توانسته‌اند این مراحل را که صرفاً خاصیت فیزیولوژیکی دارند را برای ما به شکل طبیعی بررسی و کشف کنند تا دریابیم چه اتفاقی در مغز رخ مي‌دهد تا پدیده‌ای را فراموش کنیم. «ان.ال.پی» با استفاده از تکنیک‌های مدل‌برداری به اشخاصی که می‌خواهند شکست عاطفی یا مالی یا غم عزیز از دست رفته‌شان را فراموش کنند، کمک می‌کند. پروسه‌ای که شاید به طور طبیعی سال‌ها طول بکشد تا فراموش یا کم‌رنگ شود با استفاده از «ان.ال.پی» بسیار سریع فراموش شده و در ذهن فرد رنگ می‌بازد. بنابراین ما تکیه بر پدیده‌های ماورائی نداریم و فقط از خاصیت طبیعی و فیزیکی مغز انسان استفاده می‌کنیم.

 در بیوگرافی شما خواندم در زمینه هیپنوتیزم نیز کار و تحقیق کرده‌اید.آیا این موضوع با«ان.ال.پی» ارتباط دارد؟

برای اینکه بخواهیم درباره‌ی هیپنوتیزم و حتی «ان.ال.پی» عمیق‌تر صحبت کنیم، باز می‌گردیم به عملکرد مغز؛ یکی از عملکردهای مغز، تولید رفتار است، تمامی کارهائی که ما انجام می‌دهیم، رفتارهای ما هستند. مکالمه تلفنی با دوستمان، ترس از موضوعی خاص و فقدان موفقیت در زندگی شغلی یا خانوادگی، رفتار است. این رفتارها دو دسته‌اند: رفتارهای آگاهانه که 20 درصد از رفتارهای ما را تشکیل می‌دهند و رفتارهای ناخودآگاه که 80 درصد رفتارهای ما هستند، این رفتارها تحت کنترل ما نیستند و توسط قسمتی از مغز که به اصطلاح به آن ضمیر ناخودآگاه می‌گویند، تولید می‌شوند. ضمیر ناخودآگاه در واقع بخشی از فعالیت مغز ماست که هدفش ایجاد امنیت، آسایش و رفاه برای ماست که بتوانیم از خود و حیات خود دفاع کنیم. «ان.ال.پی» و هیپنوتیزم به ما کمک می‌کنند که با ضمیر ناخودآگاه خود ارتباط برقرار کنیم و با ایجاد یک روشن‌بینی جدید، یادگیری جدید و یا برنامه‌ریزی جدید در قسمتی از رفتارهای‌مان که مطلوب نیستند، تغییر ایجاد کنیم. ترکیب هیپنوتیزم و «ان.ال.پی» را هیپنوتیزم اریکسونی می‌گویند که ابزاری نیرومند برای ارتباط در ضمیر ناخودآگاه و برنامه‌ریزی آن است.

در لابه‌لای واژه‌های مربوط به این حوزه با «کوچینگ» برخورد کردم. درباره این واژه و معنی و مفهوم آن هم توضیح دهید…

ریچارد بندلر و جان گریندر بنیانگذاران «ان.ال.پی» با این سوال شروع کردند که چرا عده‌ای در زندگی موفق هستند و عده‌ای دیگر همان کارها را انجام می‌دهند و همان شغل‌ها را دارند ولی موفق نیستند. پس از تحقیقات فراوان در مورد انسان‌های موفق با شخصی به نام میلتون اریکسون؛ نابغه بزرگ هیپنوتیزم درمانی آشنا شدند، به هیپنوتیزم علاقه‌مند شده و آن را آموختند و با آمیزش هیپنوتیزم و تکنیک‌هایی که خود از تحقیقاتشان به دست آورده بودند، «ان.ال.پی» را بنیان گذاردند. این علم نوپا که در سال‌های اولیه دهه‌ی 70 میلادی شکل گرفت و در ابتدا در زمینه موفقیت‌های فردی برای رفع یک سری موانع ذهنی در زمینه‌ی ارتباطات با استفاده از هدف‌سازی برای رسیدن به زندگی بهتر به کار گرفته شد. دامنه «ان.ال.پی» پس از آن گسترده‌تر شد و به مباحث کاری و کمک به موفقیت‌های شغلی رسید. در بحث‌های مدیریتی و برنامه‌ریزی عصبی برای نیل به مدیریت موفق برای مدیرانی که با مشکلاتی در سیستم کاری خود مواجه بودند و نمی‌توانستند استراتژی دقیقی را در مجموعه خود به دلیل ضعف در سیستم عصبی و برنامه‌ریزی ضمیر ناخودآگاه و تصمیم‌گیری خود داشته باشند، استفاده شد و طرفداران بسیاری پیدا کرد. به این ترتیب علم «کوچینگ» به عنوان شاخه‌ای از «ان.ال.پی» شکل گرفت و وظیفه مربی‌گری و مشاوره و هدایت مدیران، سیاستمداران و هنرمندانی را که مي‌خواستند قابلیت‌های لازم را در شغل خود به دست آورند به عهده گرفت.
سوال‌های من تمام شد اما اگر شما می‌خواهید، موضوع یا موضوعاتی را مطرح کنید…
بله حتما! در این فرصت، بسیارعلاقه مندم که توجه مسوولین را به اهمیت «ان.ال.پی» که در سراسر دنیا با سرعت فوق العاده‌ای در حال رشد است جلب کنم. با استفاده از این علم ما می‌توانیم مردم کشورمان را به سوی زندگی بهتر، با رسیدن به موفقیت‌های شغلی، تحصیلی و خانوادگی هدایت کنیم. خوشبختانه ما در ایران به لحاظ محتوای علمی و کاربردی جزو برترین‌ها در دنیا هستیم. از طرفی با آموزش متخصصین «ان.ال.پی» با استفاده از استانداردهائی که در کانون «ان.ال.پی» ایران فراهم شده، امکان اشتغال‌زایی برای جوانان متخصص به وجود آمده است. با توجه به استانداردهای جهانی ما نیاز به 7000 مربی در زمینه «ان.ال.پی» داریم و این یعنی ایجاد 7000 شغل جدیدی که در راستای ارتقا دادن به سطح کیفی و کمی زندگی و آگاهی مردم ایران خواهد بود.
ليلا حبيبي

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

خروج از نسخه موبایل