
هرروز دست کم یک کار نیک
بیایید باهم دنیایی بهتر بسازیم
روز جمعه پانزدهم تیرماه سال جاری، پس از گذشت 41سال دوباره گذرم به باغ زیبای منظریه در شمال تهران که آوردگاه پیشآهنگان دقیقا از سال1332 و به سرپرستی روانشاد دکتر حسین بنائی که در سطور بعد از او یاد خواهم کرد بهشمار میرفت دیدم، جایی که انتهای آن با یک سر بالایی نفسگیر به کولک چال میرسد.
باغی که از آن در ادوار مختلف نوجوانی، جوانی و میانسالی خاطره در ذهن دارم، چرا که در لباس مقدس پیشآهنگی از دبستان و دبیرستان و سپس دانشگاه و… نزد خیلی از بزرگان این آئین زندگی درسها آموختم، خاصه از دکتر حسین بنائی که آخرین بار گردهمائی پیشآهنگان در باغ رود شاهرود درسال1358، او همه تلاش و کوشش خود را برای برپائی گردهمایی پیشآهنگان بهکار برد، اما افسوس که درسال 1364سازمان پیشآهنگی ایران به علت نامعلوم و نامجهول! تعطیل شد!
پیشآهنگی رهنمودی برای نوجوانان وجوانان
روز جمعه پانزدهم تیرماه سال جاری، انجمن دوستداران تربیت پیشآهنگی ایران پس از تلاوت آیاتی از قران مقدس باحضور خانمها و آقایان پیشکسوت پیشآهنگی کشورمان که حی و حاضرند با تجلیل از زنده یاد دکترحسین بنایی و روانشاد ناصرملک مطیعی که این ایام چهل روز از فقدان آن فقید سعید میگذرد و از جمله پیشکسوتان پیشآهنگی ایران شمار میرفت، موجبات یک گردهمایی را بر محور سه موضوع:
1-توسعه پیشآهنگی با رویکرد آموزش و پرورش
2-چگونگی بسط روحیه پیشآهنگی در تربیت نوجوانان وجوانان
3-نقش آموزش تعالیم پیشآهنگی با بکارگیری از تکنولوژی نوین در رسانهها در باغ زیبای منظریه تهران برگزار نمود که در نوع خود کمنظیر بود.
مردان و زنانی که از شیر بچگی، اصطلاحی که پیشآهنگان نوجوان در ایران گفته میشد با یکدیگر دوستانه در اردوها، جمبوریها «گردهماییها» شرکت میکردند بعد از گذشت نیم قرن در قالب اعضای انجمن دوستداران تربیت پیشآهنگی ایران گرد هم آمدند و از خاطرات و یادهای خود در کمک رسانی به مردم ازجمله زلزلهی بویین زهرا تا زلزلهی سرپل ذهاب و یاری رسانی به حجاج در ایام تشرف به مکه و مدینه و سیل زدگان و ساختن مدرسههایی در محلهایی که دانشآموزان زیر «کپر» درس میخواندند سخن گفتند اولین بار سفیر اسپانیا در ایران، پیشآهنگی را شناساند.
آنچنان که از سخنان علی گوهری پیشکسوت پیشآهنگی برآمد این آیین ابتدا درسال 1304 و توسط سفیر اسپانیا در تهران به ایرانیان و تحت سرپرستی احمد امین زاده شکل میگیرد و تا سال1310 که این تشکیلات به وزارت فرهنگ و معارف آن زمان واگذار میشود به مدیریت سیدرضا اخوی ادامه مییابد و در سال1314 با تشکیل سازمان پیشآهنگی و فصل نوین آن درسال1332 با سرپرستی دکتر حسین بنایی آغاز میشود و در سال 1334 این تشکیلات مورد پذیرش جهانی سازمان پیشآهنگی قرار گرفته و از سال1335تا1358،چند جمبوری پیشآهنگی در تهران و در باغ زیبای منظریه و با جمعیتی نزدیک به700هزار نفر اعم از کودک و نوجوان ،جوان، میانسال تشکیل میشود.
آشنایی با دکتر حسین بنایی
روانشاد دکتر حسین بنایی بنیانگذار سازمان پیشآهنگی تا آنجا که میدانم دکتر حسین بنایی زنده یاد ورزش را در پانزده سالگی در باشگاه ورزشی خراسان فعالیت اجتماعی و ورزشی را آغاز کرده است.
او در رشتههای مشتزنی، والیبال، دو میدانی فعال بوده است
روانشاد بنایی وقتی به منظریه میآمد مثل امروز با محلی مهیا و آماده روبهرو نمیشد.
از منظریهای دارای سنگلاخ و پر از حیوانات موذی و حوضی به نام استخر که قورباغهها بر تن و بدن شناگران به جست و خیز مبادرت میکردند ایجاد تالار ورزش دانشکده کشاورزی کرج از یادگارهای اوست و درسال1318 مدیریت تربیت بدنی مشهد را پذیرا میشود.
دکتر بنایی ورزش شمشیربازی را خاص شوالیهها و دویلهای آنچنانی میدانست.
دکتر با بورسیه دولت به فرانسه میرود تا به تحصیلات خود ادامه دهد که همزمان با ملی شدن صنعت نفت و عدم ارسال از مورد نظر مواجه میشود به ناچار برای تامین هزینههای تحصیل خود به نقاشی میپردازد و خصیصه دیگر دکتر بنایی همکاری او با رسانه نوشتاری است که از سال 1318 تا 1326 که به فرانسه میرود به عنوان کاریکاتوریست و خبرنگار با 16 روزنامه و نشریه مثل مرد امروز، امید، نسیم شمال، توفیق جام همکاری میکند.
دکتر بنایی بعد از اقامت در فرانسه به انگلیس میرود و سپس در آمریکا به تحصیل ادامه میدهد و بازهم در دورانی شهریه ارسالی که از ایران برای او میرسید متوقف میشود و دکتر بنایی به ناچار در آرایشگاهی قبل از پیرایش کسانی که دارای مو بلند بودهاند پرتره رسم میکرد و مبلغی دریافت مینمود که درصدی از آن را هم به مدیر آرایشگاه میداد.
پیشآهنگی نوین ایران با آمدن دکتر بنایی نضج و نمو میگیرد و چنان پیشرفت میکند که اجتماعاتی بالغ بر هفتاد هزار نفر از نیروی نوجوانان و جوانان در همین منظریه بر پا میشود، دستاوردی که تحرک و تقلا و افزایش شادی و شعف را در آیندهسازان ایران باعث میشود.
نوجوانان و جوانان ملجا و ماوایی ندارند
نهایتا حاضران در اولین گردهمایی انجمن دوستداران پیشآهنگی ایران با قسم بر پرچم مقدس ایران خواستار کمک دولت وزارتخانههای ورزش نوجوانان و آموزش و پرورش به ترویج هرچه بیشتر آموزش و تعلیم روشن تربیت پیشآهنگی که منطبق با سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش ایران است شدند، چراکه در حال حاضر نوجوانان، جوانان در برابر سختیها و ناملایمات روزمره که در جامعه وجود دارد هیچ جایگاه وملجا و ماوایی برای تنوع ندارند .
حتی افراد نیمه سالمند و سالمندان نیز همچون آنان به اعتقاد پیشکسوتان پیشآهنگی به گردهمایی یا به گفتهی آنان جمبوریها میتواند خلا تنگناهای روحی و جسمی افراد جامعه را در این گردهماییها با اتخاذ روشهای سالم و صحیح برطرف سازد.
پیشکسوتان پیشآهنگی در دورهمی فوق الذکر متعهد به پرداخت ایجاد یک مدرسه در سرپل ذهاب شدند.
حبیب کریمی