Home اجتماعی کارشناسان و تحلیل‌گران از شهردارآینده تهران می‌گویند

کارشناسان و تحلیل‌گران از شهردارآینده تهران می‌گویند

0
کارشناسان و تحلیل‌گران از شهردارآینده تهران می‌گویند

تعیین شهردار با گره‌های شورا

مرداد 96 بود که اکثریت رسانه‌هایمان تیتر زدند «نجفی شهردار تهران شد» و چه زود شیرینی تیترهای دیروزمان، جایگاهش را با گزینه‌های احتمالی شهرداری تهران عوض کرد. تیترهایی که نوید حضور مردی از جنس ادب و متانت را برای تهران به ارمغان آورده بود امروز با احتمالات و آینده شهر تهران گره خورده است و منتظر تصمیم نهایی شورای پنجم شهر تهران است.
شورایی که بیشتر نیز عنوان کرده بود در صورتی برای انتخاب شهردار تهران به اجماع خواهد رسید که شهردار و یارانش جملگی از جبهه اصلاحات باشند. شورای شهر پنجم تهران بیشتر هنگام انتخاب نجفی و رقبایش اعلام کرده بود که نظر نهایی شورا پس از اعلام برنامه‌های منتخب شهردار تهران خواهد بود.
منتخبین مردم تهران خواستار معرفی کلیه اعضای کابینه شهردار توسط کاندیدای مد نظر بودند، چرا که معتقد هستند کابینه، معاونین و مدیران شهرداری تهران به‌عنوان همراهان شهردار جملگی باید اصلاح طلب باشند و شهردار نیز کلیات برنامه‌هایش را در شورای شهر به سمع منتخبین مردم تهران برساند.

محسن هاشمی نامزد جدی شهر تهران

چندی است که صحبت از حضور محسن هاشمی فرزند ارشد مرحوم هاشمی رفسنجانی و حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی و حتی اسحاق جهانگیری معاون اول دولت دوازدهم در لیست نامزدهای نهایی شهرداری تهران است. به رغم تمام گمانه‌زنی‌ها برای حضور محسن هاشمی در سمت شهردار آینده تهران، حسین مرعشی سخنگوی حزب سازندگی طی نامه‌ای جداگانه از حضور خود به‌عنوان کاندیدای شهر تهران اعلام انصراف کرده و عنوان کرده بود که تمام توانایی و امکانات خویش را در خدمت شهردار اینده تهران قرار خواهد داد.
با اعلام استعفای سید حسین مرعشی، حضور محسن هاشمی به‌عنوان کاندیدای جدی تصدی سمت شهردار تهران قوت گرفت و در نهایت پس از جلسات مکرر شورای شهر تهران و همچنین بنا بر تصمیمات نهایی اخذ شده از سوی حزب کارگزاران سازندگی و جبهه اصلاحات‌، محسن هاشمی نیز به خواست خود از نامزدی این پست کناره‌گیری کرد.
باید یادآور شد شورای شهر تهران درحالی مخالفت خود را با نامزدی محسن هاشمی اعلام کرد که بیش‌تر بر این باور بود، حفظ انسجام شورای شهر تهران با ریاست محسن هاشمی از اهمیت بیشتری برخوردار است. باید متذکر شد که با خروج محسن هاشمی از لیست شورای پنجم شهر تهران احتمال حضور نفر بعدی به‌عنوان جایگزین در این شورا را پررنگ‌تر می‌کند. فردی که گفته می‌شود در غیاب هاشمی‌، از جبهه اصولگرایان خواهد بود و همین مهم نیز برای شورایی که بنایش حفظ انسجام و قوت در تصمیم‌گیری‌های شهری است تا حدودی مشکل خواهد بود.
باید یادآور شد، بیشتر نیز پس از اعلام آرای نهایی اعضای شورای پنجم شهر تهران با انصراف سید معروف صمدی و جایگزینی او با مهندس مرتضی الویری، به کار خود ادامه داد و امروز نیز به رغم توانایی‌های که محسن هاشمی از آن برخوردار است و تجربه سال‌ها مدیریت شهری و مدیریت متروی تهران پشتوانه حرفه‌ای اوست این شورا به دلیل حفظ انسجام تیم خود در اداره شهر تهران با کاندیداتوری محسن هاشمی برای تصدی سمت شهردار آینده تهران موافق نیست.
ممانعت از خروج محسن هاشمی از لیست شورای پنجم شهر تهران درحالی ادامه دارد که مخالفین و موافقین حضور محسن هاشمی بر تصدی این پست بر این باورند که شورای شهر تهران به رغم تأکید بر مدیریت شهری و توانایی لازم شهردار آتی تهران بیشتر بر مدار حزب گرایی و حفظ انسجام خظ‌مشی سیاسی و ارمان‌های اصلاح طلبانه خود پیش می‌رود.
باید خاطر نشان کرد چندی پیش غلامحسن کرباسچی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی و شهردار پیشین تهران عنوان کرده بود که شورا با مساله شهرداری تهران برخورد سیاسی کرده است. او ضمن حمایت از سر لیست اصلاح طلبان در شورای پنجم شهر تهران از حضور محسن هاشمی و حتی محمود حجتی در تصدی سمت شهردار تهران نیز استقبال کرده و یادآور شده بود که تهران بیشتر نیازمند شهرداری است که از توانایی لازم در مدیریت شهری برخوردار باشد.
او گفته بود شهردار آینده تهران باید علاوه بر توان مدیریتی بالا نسبت به شهر تهران‌، مناطق پرتردد شهر تهران و کلیه پیچیدگی‌های شهری و مشکلات حاضر شهر تهران اشراف کامل داشته باشد. موضوعی که شخص محسن هاشمی نیز به‌عنوان رئیس شورای شهر تهران بر آن تأکید داشته و عنوان کرده بود که شهردار آینده تهران باید حائز چند ویژگی باشد او ویژگی نخست شهردار تهران را نظر مثبت نظام نسبت به وی و همچنین جسارت و کارا بودن و پیگیر بودن شهردار عنوان کرده و ویژگی نهایی و سوم کاندیدای این پست را اصلاح طلب بودن نامزد شورا اعلام کرده بود شرطی که بارها از سوی منتخبین مردم در شورای شهر تهران بر زبان آمده است.

مخالفین و موافقین محسن هاشمی چه می‌گویند

گفته می‌شود، بیشتر بهانه اصلاح‌طلبان برای انتخاب نکردن محسن هاشمی، پایبندی به میثاق‌نامه زمان انتخابات است. اصلاح‌طلبان، مخالف شهردار شدن محسن هاشمی هستند چون با شهردار شدن هاشمی، مهدی چمران باید به‌عنوان عضو جدید وارد شورا شود. هر چند چمران پیش از این اعلام کرده بود که انصراف خواهد داد و بنابراین علیرضا دبیر وارد شورا می‌شود اما اصلاح‌طلبان اصرار زیادی داشتند که به میثاق‌نامه خود پایبند باشند.
این پایبندی البته هزینه‌هایی هم دارد؛ کنار گذاشتن محسن هاشمی از پست شهرداری تهران، چه بسا منجر به انتخاب افرادی گردد که یک سوم سوابق او را هم در حوزه شهری ندارند. در واقع برای اصلاح‌طلبان، سیاست اولویت اصلی است.
غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب سازندگی صراحتا اعلام کرده که میثاق‌نامه وحی منزل نیست و حتی برخی از اعضای شورای شهر آن را امضا نکرده‌اند. میثاق‌نامه، تعهدی است که اعضای شورای شهر در زمان قرار گرفتن در لیست ارائه داده‌اند که بر مبنای این تعهد‌، حق ندارند از شورا برای تصدی پست دیگری استعفا دهند.
از دیگر سو، آیت الله محسن غرویان کارشناس اصولگرا نیز در گفت‌وگویی پیرامون خروج یک عضو شورای شهر تهران و ورود یک اصولگرا به جای او، گفته بود: در شورای شهر، چون بنا بر رای اکثریت است، ورود یک نفر مخالف نمی‌تواند چندان مشکلی ایجاد کند.
مسئله بین دو امر است؛ یک طرف این است که آقای هاشمی شهردار شوند که به نظرم گزینه خیلی خوبی است، یعنی مزیت انتخاب آقای هاشمی به‌عنوان شهردار بر آن طرف قضیه که «همه اعضای شورا اصلاح طلب باشند» ترجیح دارد. او ادامه داد: گاهی معادله طوری است که یک ورود یک فرد مخالف اکثریت می‌تواند خیلی تاثیرگذار باشد که در اینجا این‌چنین نیست و به نظرم ترجیح با این است که آقای هاشمی شهردار شود و یک نفر مخالف اکثریت هم وارد شورا شود.
این استاد حوزه اضافه کرد: مسئله دیگر این است که برای فضای دموکراتیک شورای شهر، خوب است که مخالف هم در آن باشد. در این صورت آن مخالف هم در رای‌گیری‌ها متوجه می‌شود که نظرش مغلوب رای اکثریتی قرار خواهد گرفت که نماینده مردم هستند.

خصوصیات شهردار آتی تهران

غلامحسین کرباسچی در ادامه توضیحاتش پیرامون شهر تهران و خصوصیات شهردار آتی تهران متذکر شده بود که «آشنایی با مسائل تهران» شاخص مهمی برای شهردار کارآمد در تهران است و باید فردی شهردار شود که سابقه کار داشته باشد. به عبارتی «شهردار تهران باید حتماً اطلاعاتی راجع به وضعیت شهر، وضعیت پروژه‌ها و محیط شهر داشته باشد».
کسانی که از یک منطقه دیگر آمده‌اند و بسیار هم آدم‌های خوبی هستند، ولی تهران را نمی‌شناسند و تسلط روی مناطق و محلات ندارند، زمان می‌برد تا با مسائل آشنایی پیدا کنند و به بیان دیگر شهرداری که تسلط روی مناطق و محلات ندارد برای تهران کارآمد نیست. همچنین کرباسچی تصریح کرده بود : شهردار کارآمد برای تهران باید به مسائل تهران مسلط باشد، مناطق را بشناسد و با مشکلات و وضعیت اجتماعی تهران آشنا باشد.
شهردار پیشین تهران، دیگر شاخصه مهم شهردار کارآمد تهران را تعامل خوب با مجموعه نظام دانسته و یادآور شده بود که شهرداری سازمانی است که با همه دستگاه‌ها در ارتباط است و اگر همه دستگاه‌ها با شهرداری همکاری نکنند، کاری از پیش نخواهد رفت. وی افزود: تهران پایتخت است، نیروهای نظامی، امنیتی، پادگان‌ها، دستگاه‌های ملی، وزارتخانه‌ها همگی در تهران مستقر هستند و اگر همه اینها با شهردار در تعامل نباشند، کار پیش نخواهد رفت. درشهرداری انجام کار بدون تعامل و پشتیبانی سایر نهادهای حکومت امکان‌پذیر نیست.

گزینه‌های پیشنهادی شورای شهر تهران

چندی پس از اعلام استعفای محمد علی نجفی شهردار تهران، شورای شهر پنجم نیز در پی این تصمیم دست به انتخاب چندین گزینه زد. گزینه‌هایی که این بار از میان 20 نامزد نهایی برای تصدی شهردار تهران انتخاب شده‌اند. هفت نفر از 20 نفر به ترتیب شامل: محمدعلی افشانی؛ سیاستمدار اصلاح طلب، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی و استاندار فارس در دولت یازدهم است.سمیع‌الله حسینی مکارم: حسینی مکارم سابقه تدریس در دانشگاه‌های علوم اقتصادی و دارایی و دانشگاه پیام نور را دارد.
او هم اکنون سرپرست شهرداری تهران است. محمد ابراهیم انصاری لاری؛ او استانداری سابق بوشهر، فارس و ریاست سازمان ثبت احوال کشور را در دولت اصلاحات در کارنامه دارد. او قبل از انتصاب به سمت‌های سیاسی، کارمند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده و مدتی نیز به‌عنوان معاون وزیر کشور مشغول به فعالیت بوده است.
او هم اکنون مدیر عامل و رئیس هیأت مدیره سازمان منطقه آزاد کیش است. محمود حجتی؛ مرداد ماه سال 1392 به‌عنوان گزینه دولت یازدهم برای تصدی وزارتخانه جهاد کشاورزی به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و با کسب اکثریت آرا از مجلس رای اعتماد گرفت و به‌عنوان وزیر جهاد کشاورزی مشغول به فعالیت شد. حجتی هم اکنون وزیر جهاد کشاورزی است. سید محمود حسینی؛ سید محمود حسینی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد فیزیک از دانشگاه اصفهان است. استاندار اصفهان بود.
حجت‌الله میرزایی؛ دارای سابقه تحصیل در سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری در حوزه اقتصاد نظری، توسعه و برنامه‌ریزی و اقتصاد است. او هم اکنون معاون برنامه‌ریزی توسعه شهری و امور شورا شهرداری تهران است. پیروز حناچی؛ پیروز حناچی، دارای مدرک کارشناسی ارشد معماری از دانشگاه تهران و دکترای تخصصی معماری – مرمت شهری و باز زنده سازی شهرهای تاریخی از دانشگاه تهران است. او هم اکنون معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران است.

 

جهان صنعت

سهیلا وکیلی

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

خروج از نسخه موبایل